Aktualności

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

W zeszłym tygodniu obchodzony był GIS DAY - coroczna międzynarodowa impreza, organizowana systematycznie od ponad 30 lat, skierowana do użytkowników i entuzjastów systemów GIS, odbywająca się zawsze w trzecią środę listopada. W tegorocznej edycji GIS Day 2022, która odbywała się 16 listopada 2022 r. na Uniwersytecie Łódzkim, na Wydziale Nauk Geograficznych wzięli udział pracownicy Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego, Oddziału Terenowego Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich. To nie jedyne wydarzenie organizowane w związku z GIS DAY. Swoje propozycje przygotował także Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny UNIwersytetu Łodzkiego.

W bieżącym roku kontynuowano prace związane z badaniami nad rozmieszczeniem i czynną ochroną orzesznicy leszczynowej w Sulejowskim PK.
W tym celu w rejonie Koła, jesienią 2021r przeszukiwano siedliska charakterystyczne dla tego gatunku, szukając śladów obecności tego bardzo skrytego gryzonia (gniazd, śladów żerowania, wypluwek sów itp.).

Pomimo jesiennej słoty, nie poddajemy się szarościom, czego przykładem jest wyobraźnia dzieci, które nadesłały prace plastyczne na konkurs „Barwy jesieni na Wzniesieniach – i zwierz dziki lubi leśne smakołyki”. W nich - pełno kolorów, bogactwa technik, ale też skarbów lasu: owoców, liści, igliwia, bo przecież  przyroda zawsze jest inspirująca i piękna! Tym pięknem dzielimy się dalej i ogłaszamy listę zwycięzców w trzech kategoriach wiekowych (klasy I, klasy II i klasy III). Jak zazwyczaj, Jury miało trudny wybór podczas przyznawania punktów i wyróżnień, dlatego wśród klas I przyznanych zostało ich przyznanych aż pięć!  Cieszymy się, widząc ile starań dzieci włożyły w estetykę, a także, co było nie mniej ważne, w prawdziwe ukazanie zwyczajów oraz zależności pokarmowych zachodzących w świecie zwierząt. Docenienia i podkreślenia wymaga również szczegół widziany w niektórych pracach uczniów, nawiązujący do treści zajęć przyrodniczych w Lesie Łagiewnickim realizowanych przez nasz Oddział Terenowy ZPKWŁ.  

Dnia 11 listopada 2022 r. z inicjatywy Oddziału „Szaniec” Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego oraz Ośrodka Turystyki Kajakowej „Sosenka” odbyły się po raz 12. Uroczystości Niepodległościowe.

Listopad dla wielu z nas to bardzo ponury miesiąc. Opadłe liście, krótszy dzień, mniej słońca i światła, szaro i deszczowo, nie sprzyjają dobremu samopoczuciu. Możemy jednak sprawić, by kolor dłużej gościł w przestrzeni z korzyścią dla nas i przyrody. Krajobraz listopada ożywią czerwone owoce m.in. jarzębin, berberysów, kalin, głogów, dzikiej róży. Dziki bez, bluszcz ale też tarnina wciąż zachęcają dorodnym, ciemnym owocem, który często utrzymuje się na pędach nawet podczas mrozów. Białe owoce śnieguliczki czy jemioły także cieszą ludzkie oko ale przede wszystkim gwarantują pożywienie zimującym u nas ptakom.

   Niedawno minęła dziewiąta rocznica śmierci profesora Konrada Rudnickiego, wybitnego naukowca, intelektualisty i człowieka głębokiej wiary. Konrad Rudnicki często mawiał: „Urodziłem się wprawdzie w Warszawie, ale wychowałem w Sulejowie. Prócz Krakowa z żadnym innym miejscem nie jestem tak związany jak z Sulejowem. Sulejów to dla mnie znacznie coś więcej niż rodzinna tradycja”.

Włodzimierz Koperkiewicz był niestrudzonym badaczem dziejów regionu opoczyńskiego, skarbnicą wiedzy o swojej małej ojczyźnie.

 10 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Jeża. Jeże to małe, naziemne ssaki, które żerują głównie w nocy. Charakterystyczną cechą jeża jest kolczasty grzbiet. Kolce te są prążkowane naprzemiennie w kolorach białym i czarnym. Jeż ma ich na ciele około pięciu tysięcy.

Jakub Tomanek (1902 – 1975), profesor nauk leśnych, botanik, specjalista meteorologii. Urodził się w Smardzewicach nad Pilicą, do końca życia zawsze podkreślał swe pochodzenie i folklorystyczne przywiązanie do swej „małej ojczyzny”.

    W dniu 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, uczenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.