„Święto Kugla w Przedborzu” – relacja z imprezy

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

W Przedborzu odbyła się udana impreza plenerowa pn. „Święto kugla”, zorganizowana przez Urząd Miejski w Przedborzu. Wydarzenie zgromadziło licznych mieszkańców oraz gości z okolic, celebrując lokalną kulinarną tradycję.

Jednym z głównych punktów programu była degustacja darmowego kugla, przygotowanego przez lokalne Koła Gospodyń Wiejskich. Panie rywalizowały w konkursie na najlepszy kugiel, a smakowite danie cieszyło się ogromnym uznaniem wszystkich uczestników.

Impreza zyskała wsparcie władz województwa i powiatu, co podkreśla jej znaczenie dla regionu. Wśród gości znaleźli się również pracownicy Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego (ZPKWŁ), którzy przygotowali specjalny namiot wystawienniczy.

Dla odwiedzających zorganizowano tam różnorodne gry, konkursy i zabawy, w których nagrodami były publikacje ZPKWŁ oraz gadżety promocyjne. Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem, a uczestnicy chętnie brali udział w przygotowanych aktywnościach.

Składamy serdeczne podziękowania Urzędowi Miejskiemu w Przedborzu za zaproszenie oraz wszystkim uczestnikom za tak liczny i czynny udział w naszych konkursach i zabawach. To dzięki Państwu atmosfera tego wydarzenia była wyjątkowa.

2025 09 03 084900

Kugiel przedborski – historia i przepis

Kugiel przedborski to tradycyjne danie lokalne, którego korzenie sięgają społeczności żydowskiej zamieszkującej Przedbórz. W tradycji żydowskiej kugiel (jid. kugel) to rodzaj zapiekanki przygotowywanej z różnych produktów, takich jak ziemniaki, makaron czy ryż. Jedną z odmian, którą szczególnie upodobali sobie przedborscy Żydzi, był kugiel ziemniaczany na gęsinie.

Z czasem, pod wpływem lokalnych tradycji, przepis na kugiel został zmodyfikowany. Mięso z gęsi zastąpiono wieprzowiną, najczęściej żeberkami, częściami chrzęstnymi, golonką, łopatką lub karkówką, co nadało potrawie jej unikalny, regionalny charakter.

Przygotowanie i tradycja

Oto sprawdzony przepis na tradycyjny Kugiel przedborski:

Składniki (na duży garnek, ok. 15 porcji):

  • 5 kg ziemniaków
  • ok. 2,5 kg mięsa wieprzowego (żeberka, łopatka, karkówka)
  • 3 średnie cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka mleka (dla rzadszej konsystencji) lub 2-3 jajka (dla bardziej zwartej konsystencji)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, aby uzyskać gęstą pulpę, tak jak na placki ziemniaczane.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy ziemniaczanej.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj mleko lub jajka. Dokładnie wymieszaj.
  4. Mięso wieprzowe pokrój na mniejsze porcje.
  5. W dużym, przeznaczonym do pieczenia garnku, układaj na przemian warstwy pulpy ziemniaczanej i mięsa.
  6. Wierzch przykryj papierem do pieczenia.
  7. Tak przygotowany garnek wstaw do piekarnika na 8 do 12 godzin. Przez pierwsze 2 godziny kugiel piecze się w temperaturze około 200°C, a pozostały czas w temperaturze nieco powyżej 100°C. Po tak długiej obróbce cieplnej kugiel staje się złocisty, a mięso kruche i z łatwością oddziela się od kości.

Smacznego!

W tradycji przedborskiej, w soboty zanosiło się garnki z kuglem do lokalnych piekarni. Odbierało się je w niedzielę rano, po porannej mszy świętej. Gorące garnki przenoszono, przewlekając pasek od spodni przez ich uszy, tworząc w ten sposób swoisty uchwyt.

Choć historia wypieku kugla jest długa, tradycja ta jest nadal żywa i przeżywa swój renesans. W wielu przedborskich rodzinach kugiel to nieodłączna potrawa, serwowana podczas świąt i uroczystości rodzinnych.