KULINARNE PODRÓŻE KRÓLA MACIUSIA

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

   KULINARNE PODRÓŻE KRÓLA MACIUSIA

czyli

dzień patrona w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym

im. Janusza Korczaka w Skierniewicach

14 czerwca 2022 r. uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Skierniewicach dali popis swych teatralno-kulinarnych możliwości.

Młodzi artyści w stosownych strojach, z wielkim zaangażowaniem i przejęciem wystawili obraz o tym, jak Król Maciuś - bohater par excellence Korczakowski – władający krajem, w którym „nic nikomu się nie chce”,  młody lecz troskliwy, dobro, przyszłość i rozwój kraju a potrzeby swego ludu na względzie mający, udał się w podróż w poszukiwaniu potraw dających radość i inspirację, a podnoszących na duchu przy tym. Podczas swej ekspedycji wiklinową (a więc w pewnym sensie ekologiczną) karetą trafił do różnych krain, gdzie nie tylko miejscowe kulinaria a smakołyki, ale i tańce ludowi właściwe poznał i upodobał sobie. A my – zebrani na sali i brawa bijący – mieliśmy okazję przypomnieć sobie, jako to „Górale siali żyto, pszenicę i owies”… co jakieś pół wieku temu powszechnie ćwiczono w przedszkolach !

Dzieło toczące się potoczyście na scenie, wśród kulinarnych dekoracji, herbów z epoki i kwiatów zwieńczył fantastyczny koncert na pokrywki, strugaczki do warzyw i inne kuchenne utensylia, z dyrygentem, który w swej maestrii mistrzowsko panował nie tylko nad artystycznym ansamblem, ale i rozentuzjazmowaną widownią.

Brawom i zachwytom nie było końca.

Tu refleksja i nauka z dziecięcej krotochwili płynąca: jakże dziś potrzeba króla – dobrotliwego, ale i myślącego i przewidującego, i patrzącego w przyszłość… który by czerpał mądrość z narodu i o dobro narodu dbał. Lecz cóż… gdzie dziś szukać pokrzepiającej strawy, skoro wszędzie jeno ocet i piołun… ?

W naszej fotorelacji – migawki ze spektaklu, galeria portretów  Janusza Korczaka, przypinka wykonana przez uczniów SOSW, piknik (wszystko, co na stoły wyłożono powstało w szkolnej kuchni !) i wata cukrowa.

Stanisław Pytliński – Oddział Terenowy Bolimowskiego Parku krajobrazowego.